Vermeerderen van planten

Vooral in het voorjaar zijn er vele manieren om planten te vermeerderen. Op deze manier wil ik enkele manieren benoemen en tips met jullie delen.

Algemeen

Vermeerderen van planten kan op verschillende manieren, zaaien, stekken en ook scheuren.  Ik beschrijf hieronder de mogelijkheden en geef er kleine tips bij. Bedenk bij jonge planten dat ze teer en klein zijn.
Vogels en slakken en vele andere rovers vinden deze kleine plantjes erg lekker.
Pas zijn al mijn mooie jonge zinnia’s opgegeten door een slak. Opnieuw zaaien en zorgen dat de slakken weg blijven is de oplossing om toch dit jaar zinnia’s te hebben.

Slakken houden van kattenvoer. Als ik in de tuin bezig ben zet ik een bordje kattenvoer in de tuin, na een half uur zit het bordje vol met slakken.
Wil je ze vangen? Laat het bordje niet te lang staan, anders kruipen ze volgegeten weer weg.

Zaaien

Er zijn lichtkiemers en er is zaad dat het liefst in het donker kiemt. Lichtkiemers moet je dus niet onder de grond stoppen. Zaai ze en strooi er een beetje licht zand over zodat het licht erdoor kan, of zaai ze zonder afdekken van zand maar met een folie of lichte doek. Zo zorg je dat het zaad licht krijgt en niet uitdroogt. Andere zaden kun je zaaien met de regel dat er niet veel meer grond op het zaadje komt dan twee keer de grote van het zaadje.
Verder zijn er zaden die eerst kou moeten voelen, je zou ze voor het zaaien eerst in de koelkast of nog kouder kunnen leggen.

Als je bonen over wil houden van vorig jaar moeten deze soms in de vriezer voordat je ze gaat zaaien om snoepers te doden, deze bonensnoepers komen tot leven als de boon tot leven komt en dan eten ze de boon op voordat het een plant kan worden.
Heb je zaad dat wat groter is (boon of pompoen) dan kun je dit eerst op water zetten voor dat je het gaat zaaien. Een natte doek over je zaaibed wil helpen om de grond nat te houden en is een bescherming tegen vogels. Ook een gaas of net houden vogels weg van het zaad en het jonge plantje.

Ik oogst in het najaar altijd het zaad van zonnebloem, goudsbloem, heemst en andere planten om in het voorjaar de natuur na te doen door het zaad te zaaien.

Stekken

Veel planten kun je stekken of ze vermeerderen zichzelf door een stek te maken. Dit laatste noemen we afleggen. Planten liggen dan met de takjes op de grond en maken daar worteltjes. Deze planten kun je bij de wortelaanzet afknippen en opnieuw in de grond stoppen. Zo heb je een nieuw plantje. Dit afleggen kun je ook zelf stimuleren door een tak van de plant vast te zetten en te leiden over de grond.

Stekken maken doe je door een deel van de plant af te knippen. Laat enkele blaadjes zitten en stop het steeltje in water. Meestal komen er worteltjes aan het uiteinde van het steeltje. Ik zet soms wilgstukjes in het potje bij de stekjes. Wilg is een plant die erg snel wortel schiet en de stoffen van de wilg helpen het andere stekje om ook te gaan wortelen. Het is op deze manier een natuurlijke stekpoeder. Ik gebruik geen stekpoeder, op de manier met de wilg is het een natuurlijk proces en het gaat prima.

Enkele planten die je goed kunt stekken: rozemarijn, lavendel, salie, tijm, hysop en ook de bessensoorten (ribes). De framboos, braam en aardbei vermeerderen zich met uitlopers die je apart kunt zetten als nieuwe stek. Ook veel sierplanten kun je op deze manier vermeerderen.

Scheuren

Vaste planten in de tuin kun je heel goed vermeerderen door scheuren. Stel je plant is te groot, dan is scheuren een makkelijke manier van vermeerderen. Je haalt de plant uit de grond of de pot en je zet er de spa of het mes in. Heb je een grote plant dan kun je al snel 4 tot 5 planten uit 1 pol halen.

De eerste keer dat je de spa in een plant zet is even slikken, maar echt, je plant kan hier van opknappen. In de tuin doe je het omdat de pol te groot gaat worden. Ik doe het ook vaak bij mijn planten in de pot. Ik heb veel muntsoorten. Deze staan allemaal in een pot. Als ik munt in de tuin zou zetten dan gaat de munt zich vermeerderen door met de wortelstokken over de grond te kruipen en heb ik binnen een paar jaar een tuin vol munt. Dit is de reden dat ik alleen mijn pepermunt ruimte geef en de rest zit in potten.

Voor mij is dit een ideale manier om munt te houden. Voor de munt zelf is dit minder, de wortels hebben na een poosje en zeker na de winter, nieuwe grond nodig en ruimte. Door de plant uit de pot te halen en te scheuren krijgt de plant ruimte en nieuwe grond en ik heb 5 planten in plaats van 1.

Planten in een pot kunnen ruimtegebrek krijgen of oud worden. Kijk als je planten koopt altijd even hoe de wortels eruit zien. Als ze er bruin uitzien of de wortel draait in de pot een rondje kun je de plant prima kopen, maar bedenk wel dat je thuis de plant verpot en nieuwe aarde geeft. Ook is het dan slim om de wortels los te halen of soms zelfs door te snijden. Wortels die in een rondje draaien doen dit ook in de grond waar jij ze plant, terwijl je wilt dat de plant zich ruim wortelt zodat het een mooie vaste plant, struik of boom wordt.

Succes met het vermeerderen