Mungbonen

Dit jaar heb ik via VELT (Vereniging, voor Ecologisch Leven en Tuinieren) mee gedaan met het thema bonen jaar. Het idee was oude rassen bonen te zaaien, oogsten en hopelijk weer meer oude rassen over houden om door te geven. Er kwamen erg leuke bonen namen voorbij, boerentenen, kievitsboon of een boon met een nummer. Het is me gelukt om bonen over te houden en door te geven. De Mungboon zat hier niet tussen, wel kwam deze boon op een andere manier op mijn pad. Ik was in gesprek met Marianne van den Heuvel. Zij is Kok en erg goed in het koken van Ayurvedisch eten. Samen hebben we het gehad over specerijen en kruiden. Combinaties die deze keuken gebruikt om voedsel in deze tijd van het jaar warmte te geven. 

Ook het recept met mungbonen kwam voorbij in ons gesprek. Waarom zijn mungbonen zo goed? Onder andere door de eiwitten en vezels en weinig calorieën. Ze zijn licht verteerbaar en heel voedzaam. De groene boontjes hebben een reinigende werking, ze ruimen de afvalstoffen op en stimuleren je spijsvertering. Dit is een mooi boontje om te eten als je vegetariër bent of als je wilt detoxen. Mogelijk zeg je dat je het boontje niet kent, maar misschien heb je wel taugé gegeten. Taugé is een ontkiemde mungboon. Het boontje heeft mooie vitaminen en mineralen in zich, als je het laat kiemen krijg je er vitamine C bij. Prachtig.

Wil je naast Taugé ook de mungboon eten, hier voor jou een leuk recept met mungbonen, specerijen en kruiden.

Kitcherie : dit recept past mooi bij de detox workshop Natuurlijke detox in de lente

  • 200 gr rijst
  • 100 gram mungbonen (geweekt)
  • 750-1000 ml water
  • 2 theelepels ghee
  • ½ theelepel zwarte mosterd
  • 1 eetlepel verse gember
  • ¼ theelepel fenegriek
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel venkelzaad
  • Snufje asafoetida/hing (weglaten kan, of kopen in de Chinese toko)
  • ½ theelepel geelwortel/kurkuma. 
  • Evt. gesneden groenten als wortels, broccoli, spinazie
  • Iets zout/peper

Kook het water. Verhit de glee in een ruime pan en als het goed warm is voeg je mosterdzaad toe en laat het zaad poppen. Daarna doe je de verse gember erbij, heel even bakken. Voeg fenegriek, komijn en venkelzaad toe. Goed opletten dat ze niet verbranden. Voeg asafoetida toe en geelwortel. Zet het vuur laag. Voeg rijst en mungbonen toe en roer dit door elkaar. Voeg dan wat groenten toe (blad groenten nu niet). Voeg het hete water toe en laat de kitcheri in ongeveer 20 minuten gaar worden. Nu zout, peper en bladgroente toevoegen. 

Eet smakelijk.