Makkelijk water geven met een olla

Een olla is een terracottapot. Deze pot is poreus en kan ingegraven worden naast je (kruiden) planten in je tuin. Je vult de pot met water en op deze manier kunnen de kruiden naast deze olla, met de wortels het water opzoeken. Het water wordt op een gelijkmatige manier door de pot afgegeven.

Afgelopen tijd was het erg droog. Dat was voor mij een reden om te gaan zoeken naar oplossingen om makkelijk water te geven aan mijn bakken met prachtige kruiden en planten.

De olla, kopen of zelf maken?

Als ik de keuze heb tussen kopen of zelf maken, dan weet wie mij kent, dat ik eerst eens ga kijken hoe ik een olla zelf kan maken. In mijn schuur vond ik een aantal terracotapotten en met behulp van kurk, cement, muurpasta’s heb ik 5 olla’s gemaakt.

Intussen zijn de olla’s  ingegraven en het werkt; de grond rond de pot is vochtig. Het staat leuk en de grond blijft natter en ik zie prima of er nog genoeg water in de zelfgemaakte olla zit. Misschien breng ik je hiermee op een idee?

Succes!.

Korte werkbeschrijving:

  • Neem een terracotta pot, deze mag best oud zijn.
  • Vul het gat aan de onderkant met een kurk. Mijn ervaring is dat dit het beste werkt.
  • Graaf een gat in de grond waar je water wil hebben. Nu stop je de pot in de grond en vult de pot met water.
  • Zorg dat je de pot kan afdekken. Zo verdampt het water niet, kunnen er geen beestjes in en blijft je water schoon. Ik heb olla afgedekt met een terracotta schaal.
  • De kruiden die naast de olla staan krijgen op deze manier water.

Mijn olla’s vul ik 1 keer in de week omdat ze dan bijna leeg zijn.