Kruidige pesto

Kruidige pesto

Vandaag maak ik pesto van Oost-Indische kers, morgen weer van een ander kruid. Ik vind het heerlijk.

Pesto is een gemakkelijk kruidenmengsel waarmee soepen, pasta’s en vleesgerechten gekruid kunnen worden. Verder gebruik ik het op brood een toastje en in een pasta gerecht.

Pesto is een kruidenmengsel waarmee je veel kunt doen in je maaltijd. Ben je gewend om pesto te eten die gemaakt is van basilicum dan is het misschien even wennen om andere kruiden te gebruiken, alle pesto variaties proeven namelijk weer anders. Ik gebruik in mijn pesto veel verschillende (blad) kruiden, denk hierbij aan: basilicum, Oost-Indische kers, weegbree, brandnetel, daslook, look zonder look, en vele combinaties van (blad) kruiden.

Pesto gebruik ik graag zo vers mogelijk. Kruiden die veel vitaminen en mineralen bevatten eet je op deze manier lekker vers met zo min mogelijk bereiding. Heb je te veel dan kun je pesto in de koelkast enkele dagen goed houden. Pesto die ik over heb doe ik in een afsluitbaar potje.

Heb je veel kruid en maak je veel pesto, maak het kruidenmengsel dan met iets minder olie. Je pesto is dan iets droger. Doe dit in een potje en druppel dan olie over de pesto, zie dit als een eerste afsluiting van je pesto. Sluit nu je potje af met een deksel en zet het potje weg in de koelkast. Als je de pesto wil gaan gebruiken roer je de olie door de pesto en nu heb je gelijk een mooi smeersel.

De pesto die ik tegenwoordig maak gaat op gevoel en smaak, het recept gebruik ik niet meer. Ooit ben ik begonnen met een basis recept waarmee ik nu varieer en hierdoor krijg ik leuke smaak combinaties.

Basis recept basilicum recept:

  • 100 gram verse basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram pijnboompitten
  • 6 eetlepels olie
  • Zout en peper

Dit alles ga je vermengen met een vijzel of keukenmachine.

De variaties die je kunt maken zijn bijvoorbeeld brandnetel met kruidenkaas of weegbree met hazelnoten. Vandaag heb ik blad van de Oost-Indische kers gebruikt met walnotenolie, walnoten en Parmezaanse kaas, geen knoflook, zout en peper en wel een beetje citroensap.

Gebruik je fantasie en eet smakelijk.