Melde, een akkeronkruid?

Wat heerlijk als je met een akkeronkruid lekkere gerechten kan maken. Melganzevoet, tuinmelde of boomspinazie zijn planten uit de ganzevoetfamilie die je heel goed kunt gebruiken in de keuken.

Waar vind je deze planten? Melganzevoet vind je veel op voedselrijke grond. Vaak is de grond omgewoeld door een nieuw aan te leggen wijk of weg. Je vindt de meldesoort ook op grond die omgeploegd is voor een groentegewas. Dit is de reden dat bij veel boeren deze plant tussen het gewas opkomt en ze het ervaren als akkeronkruid.

Is de plant eenmaal groot en volwassen dan heeft de plant veel zaad en heb je de melde volgend jaar weer in je tuin. Dit is ook zo met tuinmelde en boomspinazie. Heb je eenmaal tuinmelde of boomspinazie in je tuin en laat je de plant groeien en bloeien, dan kun je deze plant het jaar daarop weer verwachten in je tuin.

Een groente waar je niet veel voor moet doen in je moestuin. Het leuke is dat je zelfs moet zorgen dat je niet (te veel) gaat wieden, laat de jonge plantjes juist groeien daar waar ze willen komen. Zeker de tuinmelde en de boomspinazie zijn prachtig om in je tuin te hebben, het geeft je tuin kleur. Heb je geen tuin ga dan op zoek naar de melganzevoet in je omgeving er staat vast een plant bij je in de buurt.

Deze familie kun je heerlijk gebruiken in gerechten waarin je ook spinazie gebruikt. Denk aan een Quiche of een salade met mooi rood blad van de tuinmelde of lauwe salade met gekookt ei, een deegrol/wrap/burrito gevuld met melde en feta of gebruik het blad in een soep. Er zijn vele mogelijkheden voor deze groente en ze is gezond. Het bevat heerlijke vitaminen en mineralen denk hierbij vooral aan ijzer.

Hier een leuk recept als snack. Het is makkelijk te maken en leuk te combineren met de zaadjes van de plant.

Geniet van deze tips en bedenk dat je niet te veel van “wildpluk” moet eten als je dit niet gewend bent. Laat je lichaam weer wennen aan super mooie groene “wildpluk” planten met veel gezonde inhoudstoffen.

Recept:

Melde snackballetjes

Ingrediënten:

  • 100 gram ongebakken gemalen cashewnoten
  • 100 gram jong en verse meldeblad/boomspinazie
  • Eetlepel zonnebloemolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optie: meldezaadjes of brandnetelzaadjes

Werkwijze:

  • Pureer de ingrediënten tot een stevig deeg.
  • Vorm kleine balletjes van het deeg.
  • Rol ze eventueel door (geroosterde) melde of brandnetelzaadjes.

Laat ze een dag opstijven in de koelkast.

Eet smakelijk